Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η σπουδαιότητα της καταναλωτικής συνείδησης.


Η σημερινή παγκόσμια και πολύπλευρη κρίση έχει βαθιές ρίζες στο καταναλωτικό μοντέλο που επικράτησε στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Με επίκεντρο την εφήμερη ευημερία, η κατανάλωση και η ανάπτυξη βασίστηκαν σε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν απαντούσαν ούτε στην ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων ούτε καν στη διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η αλλαγή του μοντέλου αυτού δεν θα επέλθει με την κρίση, όπως πιστεύουν αρκετοί. Η αλλαγή, που έχει ανάγκη όλος ο πλανήτης, θα επιτευχθεί με την απόκτηση καταναλωτικής κουλτούρας, μέσα από την οποία ο καθένας μας θα συνειδητοποιεί όλες τις πτυχές της κατανάλωσης, αλλά και τις ευθύνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα που του αναλογούν. Και θα αποκτήσει επίγνωση της δύναμής του ως καταναλωτής.
Η περιφερειακή κίνηση «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΑνοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση» θεωρεί ότι η ενδυνάμωση του καταναλωτικού κινήματος είναι απαραίτητη ειδικά τώρα που η κρίση μαστίζει την κοινωνία και την καθιστά ευάλωτη στην αποδοχή φθηνών και πολλά υποσχόμενων λύσεων που θα πληρώσουμε όλοι ακριβά στο εγγύς μέλλον. Με αφορμή την 15η ΜαρτίουΠαγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών, ας αναλογιστούμε όλοι πόση δύναμη έχουμε με αυτή μας την ιδιότητα. Και ας διεκδικήσουμε έμπρακτα: προστασία και αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, προστασία των φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος και της παραγωγικής γης, ποιοτική γεωργοκτηνοτροφία, δημόσια διαχείριση των υδατικών πόρων, καθαρή ενέργεια και κυρίως απαλλαγή των αγορών από τους μεσάζοντες και τα καρτέλ που διαχειρίζονται την τροφή μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου