Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ του συνδυασμού «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση» στα Τρίκαλα.

Συνέντευξη τύπου έδωσε την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου στα Τρίκαλα, η περιφερειακή κίνηση «Οικολογική Θεσσαλία – Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση», που διεκδικεί την ψήφο των Θεσσαλών πολιτών στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές, με επικεφαλής και υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον Νίκο Πουτσιάκα, παρουσιάζοντας τους κύριους άξονες του προγράμματός της και τη βασική φιλοσοφία της.

Αρχικά τοποθετήθηκε ο Γιώργος Λεπενιώτης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, ο οποίος αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση της κίνησης, καθώς σε αντίθεση με μια ξεπερασμένη αντίληψη της οικολογίας, που την ταύτιζε μονοδιάστατα με το περιβάλλον, τώρα προτάσσεται η «κοινωνική οικολογία» ως προτεραιότητα, άλλωστε, για μια κοινωνία που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και  τα μνημόνια, μια κοινωνία που έχει απολέσει τη συνοχή της και κινδυνεύει να αποδομηθεί παραγωγικά. 
Η πρόταση της Οικολογικής Θεσσαλίας, ανέφερε ο κ. Λεπενιώτης είναι η μόνη αξιόπιστη, γιατί προτείνει διέξοδο από την κρίση μέσα από τον πρωτογενή τομέα οικονομικής δραστηριότητας και όπως είπε χαρακτηριστικά: «η γη θα μας σώσει» και πάλι, όπως συνέβη σε ανάλογες οικονομικές συγκυρίες. Η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, πράγμα που αποτελεί το βασικό σύνθημα της κίνησης, πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς αυτό που επικράτησε μεταπολεμικά στη χώρα μας και σε όλο το δυτικό κόσμο, που ταύτιζε την ανάπτυξη με τη μεγέθυνση, έχει πλέον χρεοκοπήσει και τις συνέπειές του τις βιώνουμε όλοι στη χώρα μας. 
Δήλωσε ευτυχής που στο ψηφοδέλτιο της «Οικολογικής Θεσσαλίας» συμμετέχουν άτομα που εμφορούνται από τα υψηλά ιδανικά της οικολογίας, παλιοί γνώριμοι, αλλά και φερέλπιδες νέοι και κυρίως που στο τιμόνι της παράταξης βρίσκεται ο Νίκος Πουτσιάκας, άριστος γνώστης των ζητημάτων της Περιφέρειας και λόγω της πολυετούς επαγγελματικής του ενασχόλησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και λόγω της συμμετοχής του ως ειδικός επιστήμονας στον τομέα της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Πουτσιάκας, ο οποίος είπε πως οι εκλογές, για την ανάδειξη του Περιφερειάρχη και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιούνται εν μέσω της πιο σκληρής οικονομικής δοκιμασίας, η οποία είναι ταυτόχρονα ανθρωπιστική, περιβαλλοντική, κρίση θεσμών και δημοκρατίας, δικαιωμάτων, πολιτισμού και αξιών. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει έναν περισσότερο ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των  πολιτών και στην προώθηση ορθών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ώστε να αξιοποιήσει τους περιορισμένους πόρους με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία, να ενεργοποιήσει, αλλά και να εμπνεύσει πρωτοβουλίες, που δεν εξαρτώνται κατ’ ανάγκη από υλικούς πόρους, αλλά μπορούν να βασίζονται σε καινοτόμες ιδέες και προτάσεις
Η σημερινή  Θεσσαλία χαρακτηρίζεται από ένα ποσοστό ανεργίας από  τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Έχει αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα, παρουσιάζει κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στην καθημερινότητα των πολιτών της και πολιτικούς κατώτερους των περιστάσεων, που παραμένουν αγκιστρωμένοι σε λογικές και πρακτικές οι οποίες έχουν χρεοκοπήσει.
Σε μια τέτοια μίζερη και καταθλιπτική εικόνα, απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα, εμείς προτάσσουμε το δημόσιο συμφέρον, όχι με λόγια για να πείσουμε τους ψηφοφόρους, αλλά σαν ένα συμβόλαιο τιμής, από κοινού με τους πολίτες της Θεσσαλίας, για μια άλλη νέα πρόταση, που θα καθορίσει το μέλλον, την ποιότητα ζωής για μας και τα παιδιά μας,  για τον τόπο μας, για το κοινό μας μέλλον.
Στηρίζουμε τη στροφή σε μια άλλη  οικονομία,  που αξιοποιεί τις ιδιαίτερες παραγωγικές πηγές  με σεβασμό στο περιβάλλον, την προστασία της φύσης και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με σύνεση και κοινωνικό έλεγχο και η οποία υιοθετεί μια νέα ενεργειακή πρόταση, βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει θετικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Πιστεύουμε στην ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και επιχειρηματικότητας με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων  και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων στη σημερινή κρίση. Διατυπώνουμε ένα σύγχρονο όραμα ευημερίας, που στηρίζεται στη συλλογικότητα, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αλληλέγγυα κοινωνική συνοχή ως απάντηση στη σημερινή πολύπλευρη κρίση.
Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν για να κάνουμε μαζί πράξη το όραμά μας για μια οικολογική και αλληλέγγυα παρέμβαση στην Θεσσαλία.
Στο κλιμάκιο της κίνησης συμμετείχαν επίσης ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Νίκος Σαμαράς και υποψήφιοι του συνδυασμού από Τρίκαλα και Λάρισα.

Ο συνδυασμός «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση» για τον Νομό Τρικάλων έχει ως εξής:

ΠΟΥΤΣΙΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ    ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ   ΝΟΜΟΥ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:
1. ΔΕΛΕΝΤΖΕΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ 
2. ΖΙΩΓΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 
3. ΚΑΡΤΣΙΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
4. ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ 
5. ΜΠΕΛΜΕΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ 
6. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 
7. ΠΡΕΒΕΝΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ 
8. ΤΣΙΩΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
9. ΧΕΛΙΔΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου